Sariti la continut


Lipidele

Lipidele sau grasimile sunt substante energetice principale, oxidarea unui gram de lipide furnizand 9,3 kcalorii. Lipidele simple sunt formate dintr-o molecula de glicerina si 3 de acizi grasi, de aceea se numesc si trigliceride.Cele mai au in structura lor si alte elemente: fosfor, azot, sulf (lecitina, cefalina).

In cadrul digestiei lipidele sunt degradate in acizi grasi si glicerina, acestea trec in circulatia sangvina, ajungand in ficat si tesutul adipos.

In recomandarile OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) in ceea ce priveste consumul de lipide, se remarca tendinta de reducere a cantitatii totale de grasimi din alimentatie, pana la maxim 300 mg de colesterol zilnic. Se recomanda diminuarea consumului de acizi grasi saturati ( ce provin in principal dim alimentale de origine animala) si mentinerea unui consum minim de acizi grasi poliinsaturati (fructe uscate, uleiuri de seminta, peste). Grasimile includ o serie de acizi grasi esentiali care sunt indispensabili in dieta (acidul linoleic, linolenic, arahidonic).

Lipidele de origine animala contin in proportie mai mare acizi grasi saturati, iar colesterolul se afla numai in aceasta categorie de lipide. Diferentale de compozitie dintre lipidele animale si vegetale pot avea implicatii importante in starea de sananate. La populatia ce consuma multe grasimi animale incidenta obezitatii, cancerului de colon, bolile de inima este foarte mare. Daca se adauga si fumatul, si hipertensiunea arteriala la un nivel crescut al colesterolului seric ca urmare a hranirii cu ratii bogate in colesterol (grasimi animale) se ajunge la un risc important in instalarea si prograsarea procesului aterosclerotic.

Postat in Viata sanatoasa.


0 Raspunsuri

Ramaneti la curent cu aceasta conversatie, abonati-va la feed-ul RSS de comentarii pentru acest articol.

Trebuie sa va logati pentru a posta un comentariu.