Sariti la continut


Consumul de energie

In principiu, necesarul energetic al organismului este egal cu cheltuiala lui de energie cand organismul se afla intr-o stare de ‘echilibru energetic’, adica atunci cand procesele anabolice (de asimulare = transformarile substantelor nutritive din alimentatie in substante organice proprii celulelor si tesuturilor) sunt compensate perfect de cele catabolice (de dezasimilare = degradarea enzimatica a substantelor organice proprii materiei vii cu eliberare de energie), astfel incat constituientii organismului isi vor mentine acelasi nivel.

Prin aceasta egalitate dintre necesarul si cheltuiala de energie, rezulta ca necesarul de energie se reduce la stabilirea cheltuielii de energie.

Problema consta in faptul ca aceasta cheltuiala energetica variaza mult in diverse conditii si poate fi greu determinata direct. Indirect, ea se poate calcula prin masurarea cantitatii de oxigen consumat in cazul desfasurarii diverselor tipuri de activitati – pentru 1 l oxogen consumat se cheltuieste o energie egala cu cca. 4,83 kcal (20kj).

Astfel de masuratori au demonstrat ca pentru fiecare individ cheltuiala de energie depinde de :

 • ritmul metabolismului bazal

 • efectele termogenetice

 • nivelul activitatilor fizice (musculare) depuse

 1. Metabolismul bazal corespunde cheltuielii energetice necesare mentinerii unor activitati fiziologice bazale: respiratie, ritm cardiac, functie renala, achilibrul osmotic, activitate cerebrala, temperatura corpului si a fost exprimat in functie de suprafata corparala. Astfel, el corespunde unei cheltuieli energetice de 1000 kcal/24 ore/1 mp suprafata corporala.

Aceste valori ale metabolismului bazal pot varia, prezentand anumite modificari in functie de diversi factori:

 • sex – barbatii au o valoare mai mare a metabolismului bazal dacat femeile;

 • varsta – valori mai mari se intalnesc la tineri si mai scazute la batrani;

 • afectiuni generale – pot determina variatii ale metebolismului bazal, in apecial in tulburarile endocrine.( metabolismul bazal este mai crescut in hipertiroidism si scazut in hipotiroidism);

 • medicamente – metabolismul bazal creste sub influenta medicatiei stimulatoare a sistemului nervos.

 1. Cheltuiala termogenetica reprezinta energia cheltuita de organism pentru mentinerea temperaturii normale proprii atunci cand au loc variatii de temperatura ale mediului inconjurator.

Avem astfel:

 • o cheltuiala de termogeneza – cand temperatura mediului este mai scazuta si provoaca o pierdere termica excesiva, iar organismul in astfel de situatii trebuie sa-si intensifice matabolismul principiilor immediate astfel incat sa compenseze pierderea termica excesiva.

 • O cheltuiala de termoliza – cand temperatura mediului este prea ridicata si organismul trebuie sa se opuna cresterii temperaturii prorii prin transpiratie, astfel incat, evaporarea transpiratiei sa determine scaderea temperaturii corpulu.

 1. Cheltuiala de energie depinde si de intensitatea activitatii depuse, cu cat efortul este mai mare cu atat cheltuiala energetica este mai crescuta.

Activitate depusa   –  Cheltuiala energetica Kcal/min

Activitate sedentara (munca intelectuala) –  m.p.2,5

Activitate musculara usoara (croitor, tipograf, bucatar) –  2,5-4,3

Activitate musculara medie (gradinar, laborant)  – 5-7,4

Activitate musculara intensa (tamplar, spargator de lemne)  –  7,4-9,9

Activitate musculara foarte intensa(pietrar, incarcator cu lopata) – m.m.10

Astfel, in calcularea necesarului energetic adus prin alimentatie trebuie tinut cont de toto factorii ce intervin in consumul zilnic energetic al organismului.

Postat in Viata sanatoasa.


0 Raspunsuri

Ramaneti la curent cu aceasta conversatie, abonati-va la feed-ul RSS de comentarii pentru acest articol.

Trebuie sa va logati pentru a posta un comentariu.